15 Jun, 2017

7 napotkov za dopust brez stresa

15 Jun, 2017

Se tudi vam dogaja, da bi dopust resnično potrebovali takrat, ko se vrnete z njega?  Si želile dopust brez stresa, prepirov in slabe volje? 

V velikem pričakovanju poletnih dogodivščin se dopust pogosto začne s stresom. Že samo dejstvo, da so to za večino edine počitnice v letu, povzroča pritisk, da morajo biti ti dnevi najboljši, nepozabni – preprosto popolni. Zato z vami delim 7 napotkov, da bi dopust minil brez stresa, preverjenih na lastni koži.

 

Moj odnos do dopusta se je spremenil po soočenju z izgorelostjo. Pred tem sem imela občutek, da se bo svet ustavil, če bom šla na dopust. Pogosto ga zato sploh nisem vzela (ja, prav berete: nisem šla na dopust in to več let). Ko pa sem šla, sem s seboj vzela računalnik, zajeten kupček strokovne literature, za nameček pa sem bila seveda ves čas dosegljiva po telefonu.

Ko sem se znašla na robu izgorelosti, sem začela ceniti čas, ki ga imam na razpolago, da se regeneriram in si napolnim baterije. Hkrati pa sem dopust iz natančno načrtovanega dogajanja spremenila v spontano prilagajanje trenutnemu razpoloženju in razmeram na terenu. In zmagala.

 

Tole je mojih 7 napotkov za dopust brez stresa.

 

  1. Naredite seznam stvari, ki jih boste vzeli s seboj.

Ta je zelo koristen, seveda pa ni treba, da za pakiranje poskrbite sami: razdelite naloge med družinske člane.

Pri nas je takole: tata poskrbi za športne rekvizite, avto in dokumente. Otroka pripravita vsak svoje igrače, družabne igre, knjige in nujne rekvizite za poletno čofotanje. Oblačila so v moji domeni. Posteljnina in brisače so v posebni torbi. Oblačila otrok gredo v eno, najina pa v drugo torbo.

In še en trik: majice vedno zvijem v zvitke, rolice. Tako optimalno izkoristim prostor v potovalni torbi oz. kovčku. No, in seveda na koncu vedno preverim, ali je spakirano vse s seznama.

 

  1. Ne pretiravajte z oblačili.

Ste tudi vi med tistimi, ki polovico oblačil prinese z dopusta nazaj nedotaknjenih? Če ne greste v nobel hotel ali ne načrtujete obiska gala prireditve, večerne toalete res ne potrebujete.

V vseh teh letih sem ugotovila, da za na morje kaj več kot par kopalk, brisače, nekaj majčk in kratkih hlač, poletno oblekico za punce, natikače, trenirko in športne copate skoraj ne rabimo. Če se karkoli umaže, sproti operemo, saj se na soncu hitro posuši.

 

  1. Prepričajte se, da imate vse dokumente. 

Ste tik pred mejo, ko ugotovite, da nimate osebnih dokumentov? No, to se nam je že zgodilo. Jaz sem mislila, da jih je vzel on, on je mislil, da sem jih jaz. V glavnem: ni jih bilo.

Pred dopustom se zato dobro pozanimajte, kakšne dokumente sploh potrebujete za na pot. Nato pa pred odhodom dodatno preverite, ali jih dejansko tudi imate pri sebi. Najbolje, da si omislite posebno torbico zanje – tako bo vse na enem mestu.

 

  1. Potovalni načrt naj bo fleksibilen.

Včasih ničesar nisem prepuščala naključju. Marljivo sem načrtovala vsak korak na poti do končne destinacije. Tukaj postanek za kavo in malico, tukaj samo za lulanje. Pot splanirana do minute natančno.

In ko smo nekoč zgrešili odcep in se znašli sredi cvetočih polj, sem ugotovila, da zaviti z glavne poti na stransko sploh ni tako slabo. Saj smo na dopustu, nikamor se nam pravzaprav ne mudi. In stranske poti so pogosto lepše.

Od takrat načrtujem le še v grobem, s časom pa se nič kaj dosti ne obremenjujem.

 

Kolona na meji? Pa kaj. Na glas si navijemo najljubšo glasbo.

 

No, če greste na dopust z letalom ali z drugo obliko organiziranega prevoza, le poskrbite, da boste pravočasno na kraju odhoda.

 

  1. Ne planirajte vsake minute dopusta in se prepustite trenutku.

Ne mečite si peska v oči: ne bodo se vsi strinjali z vašim planom. Tudi vam se morda ne bo ljubilo početi tega, kar je tisti dan zapisano, ali pa načrtovani aktivnosti ne bo naklonjeno vreme. Obenem ste morda v želji, da bi kar najbolje izkoristili svoj dopust, vanj stlačili preveč aktivnosti.

 

Privoščite si dopust brez stresa: bodi spontani in ne pretiravajte.

 

Skupaj boste 24 ur na dan in verjetno se ne boste ves čas strinjali glede vsega. Vaš dopust bo manj stresen, če se boste za aktivnosti odločali sproti, skladno z razpoloženjem, predloge pa bodo prispevali vsi družinski člani.

Tako je pri nas: vsak prispeva svoj predlog. Edini pogoj je, da so to aktivnosti, v katerih lahko sodelujemo vsi. Tako včasih tudi jaz pridem na svoj račun in se lahko gugam na gugalnici.

Uživajte v skupnih trenutkih. Zbližajte se z otroki, ki jih med letom preganjate s »si naredil-a nalogo«, »pospravi sobo« in podobnimi »mamastimi« ukazi. Vprašajte jih, kako se počutijo, pridružite se jim v aktivnostih, ki jih imajo radi. Prebudite spet otroka v sebi in se brezskrbno predajte poletnim radostim.

 

  1. Privoščite si »digitalni detox« in se osvobodite krivde.

Ko sem prvič v življenju zaprla pisarno za cel mesec, se kljub vsem mojim strahovom ni zgodilo nič groznega. Podjetje ni propadlo. Stranke nas niso zapustile. Čas se ni ustavil. Samo delo sem razporedila pred in po dopustu. In vse je šlo normalno naprej.

 

Ne pokvarite si dopusta z občutkom krivde, ker niste v službi.

 

Šef razume. Stranke razumejo. Tudi oni so samo ljudje. Tudi oni gredo na dopust. Vse vas bo počakalo.

Na dopustu odložite mobilne telefone, tablice in računalnik. Vem, sploh ni enostavno. Meni je to prvič popolnoma uspelo lani: dopust brez telefona, interneta, Facebooka, e-pošte, računalnika.

Fantastičen občutek, ko se osvobodiš od ujetosti v »biti na razpolago« v vsakem trenutku. Šele takrat začneš resnično uživati v dopustu: opazuješ in občuduješ lepoto narave, uživaš v trenutkih z najdražjimi.

Če vaše delovno mesto zahteva občasno preverjanje e-pošte, temu namenite določen del dneva in s tem seznanite tako družino kot vaše sodelavce. Če je le mogoče, pa se na dopustu izklopite. Popolnoma.

 

  1. Obudite romantiko, a ne pozabite nase.

V vsakodnevni dirki z obveznostmi v službi in doma se pogovor med partnerjema vrti okoli otrok in z njimi povezanimi temami. Časa za romantiko pa pogosto zmanjka oz. nanjo niti ne pomislite.

Dopust je zato krasna priložnost, da se ponovno zbližate s partnerjem, obudite strast. Večerja ob svečah je vedno prava ideja: pripravite mu njegovo najljubšo jed, ki bo še bolj teknila, če jo postrežete na plaži ob sončnem zahodu. Pojdita na večerni sprehod in pozabita na čas ob opazovanju nočnega neba, posutega z zvezdami. Prepustita se domišljiji in čarom poletja.

Vendar ne pozabite nase, kajti ko 24 ur na dan preživljaš s partnerjem in otroki, lahko kdaj pride tudi do kratkega stika.

 

Brez slabe vesti si  na dopustu vzemite čas samo zase.

 

Vstanite pred vsemi družinskimi člani in si privoščite sproščujoč tek ob obali, uživajte ob pitju jutranje kave v tišini, s pogledom na morje, poležavajte v senci ob branju dobre knjige…

Želim vam nepozaben dopust!

 

——————-

Maja Golob je avtorica knjižne uspešnice Ne čakaj na vikend, v kateri na lastni zgodbi in konkretnih življenskih situacijah, v katerih se prepozna večina bralk, pokaže, kako pomembno je najti ravnotežje med delom in zasebnim življenjem. Z vprašanji te spodbuja, da prisluhneš svojemu srcu in narediš prvi korak do življenja, po katerem hrepeniš.

Je mama dveh živahnih nadebudnežev, žena, ljubiteljica glasbe in plesa, po izobrazbi diplomirana ekonomistka, uspešna podjetnica in predavateljica. Ima 25 let izkušenj s področja vodenja, prodaje in marketinga, ki jih je pridobila doma in v tujini. Medtem, ko se je s strastjo posvečala delu, pa ni vedno znala najbolje prisluhniti svojim potrebam in poskrbeti zase. Po soočenju z izgorelostjo se je zavezala, da bo z deljenjem svoje izkušnje pomagala vsem, ki v vsakdanji dirki s časom pogosto pozabijo nase.

 

Članek je prvotno objavljen na portalu vsebovredu.si Zavarovalnice Triglav, d.d.

«
»