30 Avg, 2017

Česa si ne želiš več v svojem življenju?

30 Avg, 2017

Se tudi ti kdaj vprašaš, česa si ne želiš več v svojem življenju?  Kaj imaš, kako živiš v primerjavi s tistim, kar si resnično želiš?  Včasih lahko že navidez nedolžen pripetljaj postane dragocen uvid, če le prisluhneš notranjemu glasu. Še preden se spet zakoplješ v delo in ujameš v kolesnice vsakdanjega tempa, priporočam v branje zapis situacije, ki mi je dala misliti – mogoče tudi tebi odstre nov pogled.
Z otrokoma se sprehajam ob morju. Šumenje valov, ki nežno poljubljajo obalo, me pomirja. Prisluhnem galebom, ki nas preletavajo in se zastrmim v kristalno čisto vodo, skozi katero na dnu tu in tam oči pritegne lepa stvaritev narave v obliki školjke. Uživam v trenutku, dokler…

Zagledam jo. Prav bode v oči. Prazna pločevinka piva v morju. Razjezi me ignoranca človeka, ki jo je odvrgel. Brez kančka spoštovanja do okolja in narave… Nekdo, ki mu očitno ni mar…

Žal mi je tega človeka. Osebe, ki ne opazi lepote okoli sebe. Ki ne zna videti čudovite mojstrovine narave, ki se razgrinja pred njegovimi očmi. Nekdo, ki brez kančka slabe vesti pušča svoj ‘prstni odtis’ tam, kjer resnično ni potreben. Ne, pločevinka piva več kot očitno ne sodi sem.

Ob opazovanju tega tujka v morju se mi v mislih pojavi vprašanje: ”Kaj pa tvoje življenje? Kaj je prisotno v njem, pa vanj ne sodi?” Sedem na kamen in prisluhnem mislim. Naredim inventuro. Ja, očitno je bila spet potrebna. Hvaležna sem za ta uvid. In ta trenutek hočem deliti s teboj še preden se spet zakoplješ v delo in ujameš v kolesnice vsakdanjega tempa.

 

Ustavi se 

 

Ustvari se za trenutek in se vprašaj:

  • Česa si ne želiš več v svojem življenju?
  • Kaj te hromi?
  • Kdo ali kaj ti povzroča, da se zjutraj s težavo spraviš iz postelje, da greš z odporom v službo?

 

Prva misel, ki se ti pojavi kot odgovor na vprašanje, je zagotovo prava. To je glas intuicije, ki spregovori takrat, ko um obmolkne. Ko začneš iskati razloge za in proti, ko začneš utemeljevati ali iskati izgovore – takrat spregovori um, to je glas ega. Zato je pomembno, da se osredotočiš na prvo misel, ki jo zaznaš.

 

Prisluhni intuiciji

 

Vprašaj se, kaj lahko že danes storiš sama, da spremeniš to, kar v tebi zbuja nelagodje, tesnobo, odpor ali žalost. In naredi prvi korak v to smer. Majhen. In jutri še enega. In pojutrišnjem še enega…

Ne pozabi: sami smo kreatorji svojega življenja: odpiramo in zapiramo vrata in se odločamo, koga bomo spustili skozi, kdo bo moral še malo počakati, pa tudi to, koga ali kaj bomo skozi ta ista vrata odslovili. Ključ od vrat tvojega življenja je v tvojih rokah.

 

——————-

Maja Golob je avtorica knjižne uspešnice Ne čakaj na vikend, v kateri na lastni zgodbi in konkretnih življenskih situacijah, v katerih se prepozna večina bralk, pokaže, kako pomembno je najti ravnotežje med delom in zasebnim življenjem. Z vprašanji te spodbuja, da prisluhneš svojemu srcu in narediš prvi korak do življenja, po katerem hrepeniš.

Je mama dveh živahnih nadebudnežev, žena, ljubiteljica glasbe in plesa, po izobrazbi diplomirana ekonomistka, uspešna podjetnica in predavateljica. Ima 25 let izkušenj s področja vodenja, prodaje in marketinga, ki jih je pridobila doma in v tujini. Medtem, ko se je s strastjo posvečala delu, pa ni vedno znala najbolje prisluhniti svojim potrebam in poskrbeti zase. Po soočenju z izgorelostjo se je zavezala, da bo z deljenjem svoje izkušnje pomagala vsem, ki v vsakdanji dirki s časom pogosto pozabijo nase.

«
»