28 Okt, 2016

Kariera ali družina?

28 Okt, 2016

Kariera ali družina? Mislila sem, da me bo raztrgalo. Preveval me je občutek krivde, ko sem razmišljala o šestletni hčerki in štiriletnem sinu. Ne, nisem želela, da kdo drug skrbi zanju, se z njima igra, jima bere pravljice pred spanjem ali pomaga pri nalogi, medtem ko jaz tičim v pisarni. Uživala sem v svojem delu, a hkrati sem hotela biti dobra mama. Potiho pa sem hrepenela po več časa zase, čisto ZASE.

Se sliši znano? To je moj zapis iz obdobja, ko sem se intenzivno ukvarjala z vprašanjem, ali je sploh mogoče združiti kariero in starševstvo oziroma družinsko življenje tako, da si na obeh področjih stoodstotno navzoč in nobeno ne trpi.

Biti podjetnica in s tem sama svoj šef, kot je to v mojem primeru, ima namreč svoje prednosti in slabosti. Družina, prijatelji, počitnice – vse je bilo podrejeno delu. Vedno je bilo treba še kaj postoriti, vedno je bil na voljo še kak izziv in tako sem pogosto do večera tičala v pisarni. Dokler ni bilo vsega preveč in je zaškripalo zdravje – takrat sem si morala priznati, da tako naprej ne gre več. Spraševala sem se, ali lahko imam vse, kariero in družino?

Izziva sem se lotila na več ravneh. Začela sem z inventuro svojega življenja: kako živim, kaj si v svojem življenju želim in česa si ne želim več.
Nadaljevala sem s postavljanjem prioritet in organizacijo časa, tako v službi kot doma. Tako si konec delovnika vsak dan pripraivm seznam opravil za prihodnji dan, jih razvrstim po pomembnosti in nujnosti.
Opravila, ki jih lahko namesto mene opravi kdo drug, z veseljem predam naprej.
Iz pisarne odhajam najpozneje ob petih, popoldneve in večere pa namenjam družini, partnerju in sebi – ja, tudi SEBI.

Naučila sem tudi kdaj komu reči ‘NE’, čeprav ni vedno enostavno. 

S spremembo svojega načina življenja sem ustvarila več časa zase in za vse, kar imam rada.

Popoldneve lahko zdaj preživim z družino. Gospodinjska opravila so na vrsti, ko otroka zaspita, nekatera smo si razdelili, občasno pa poiščem dodatno pomoč.  Vsak dan si privoščim vsaj uro časa zase: ob sproščujočem plesu, s knjigo, na sprehodu ali v meditaciji.

Odločitev o tem, komu ali čemu namenjaš svoj čas, je samo TVOJA. 

To sem spoznala tudi sama. Svojo zgodbo in korake,  s katerimi mi je uspelo bolje organizirati čas, zmanjšati stres ter zaživeti bolj polno življenje, sem zapisala v knjigi  ‘Ne čakaj na vikend’.  V spodbudo in navdih TEBI in vsem ženskam, ki se še vedno soočajo s tem izzivom.

 

——————-

Maja Golob je avtorica knjižne uspešnice Ne čakaj na vikend, v kateri na lastni zgodbi in konkretnih življenskih situacijah pokaže, kako pomembno je najti ravnotežje med delom in zasebnim življenjem. Z vprašanji te spodbuja, da prisluhneš svojemu srcu in narediš prvi korak do življenja, po katerem hrepeniš.

Je mama dveh živahnih nadebudnežev, žena, ljubiteljica glasbe in plesa, po izobrazbi diplomirana ekonomistka, uspešna podjetnica in predavateljica. Ima 25 let izkušenj s področja vodenja, prodaje in marketinga, ki jih je pridobila doma in v tujini. Medtem, ko se je s strastjo posvečala delu, pa ni vedno znala najbolje prisluhniti svojim potrebam in poskrbeti zase. Po soočenju z izgorelostjo se je zavezala, da bo z deljenjem svoje izkušnje pomagala vsem, ki v vsakdanji dirki s časom pogosto pozabijo nase.

«
»