29 Dec, 2019

Namig za sr(e)čno 2020

29 Dec, 2019

Oglašam se še zadnjič v tem letu. Tokrat z zgodbo o Ani Bakran, mladem dekletu iz Zagreba, ki je navkljub nasprotovanju družine pustila službo in se odločila uresničiti svojo željo iz otroštva: na štop odpotovati do otoka Bora Bora v Indijskem oceanu. Ni vedela točno zakaj, a nekaj jo je z neustavljivo močjo vleklo tja.

Odločitev je okolica pospremila z neodobravanjem in začudenjem, predvsem pa veliko vprašanji – ‘kaj je narobe s tabo’ je bilo eno pogostejših.

Koliko mladih žensk v starosti 30+ si upa pustiti službo in način življenja, ki jim zagotavlja določeno mero udobja in varnosti, in vse to zamenjati za solo potovanje v neznano? No, zase lahko zagotovo rečem, da sem bila v teh letih vse prej kot avanturistka. Prej zapečkarica z jasno zastavljenimi cilji in natančno načrtovanim življenjem, osredotočenim na kariero, ki mi je, kot sem takrat verjela, zagotavljala varnost.

»Od kod ji pogum?« sem se spraševala, ko sem kliknila na povezavo do spletne strani, na kateri je zbirala prostovoljne prispevke za izdajo svoje knjige z naslovom ‘What’s wrong with you?’, v kateri je opisala svoje popotovanje.

Ob branju utrinkov s poti sem ugotovila, kako velika mera poguma in zaupanja v to, da bo vse v najlepšem redu, je bila potrebna za takšno odločitev, še posebej zato, ker je potovala sama, del potovanja pa je potekal preko držav, kjer so ženskam še vedno kratene osnovne pravice. Ampak na srečo se je vse dobro izteklo.

Darilo, ki ga je na koncu poti dobila, je bilo dragocenejše, kot je kdaj koli pričakovala. Na otoku Nuku Hiva, je spoznala Tangyja – ljubezen svojega življenja in takrat ji je postalo jasno, zakaj je morala na odpotovati na drugi konec sveta.

Skoraj sem že pozabila na Ano in donacijo za njeno knjigo, ko je nekega dne s pošto prispela pošiljka in v njej knjiga. Prebrala sem jo na dah in s še večjim občudovanjem prikimala njeni odločitvi. Tokrat zato, ker sem ravno v tistem času razmišljala o nečem, za kar bi, če bi o tem spregovorila na glas, verjetno marsikdo rekel ‘Kaj je narobe s tabo?’. Začutila sem, da je čas, da naredim korak iz cone udobja. Kam me bo vodil, v tem trenutku še ne vem, a zaupam Življenju in verjamem, da nam na pot pošilja le izzive, ki jih lahko premagamo.

Naj tudi tebe v letu 2020 vodi srce. In če te pri tem kdo vpraša ‘kaj je narobe s tabo’, vedi, da je vse v najlepšem redu – srce vedno ve, kaj je najbolje zate. Sr(e)čno 2020!

 

Maja

 

P.S. Pred prazniki sem od Ane prejela čudovito razglednico – napisala jo je lastnoročno in poslala z otoka Nuku Hiva, kjer živita s Tangyjem v objemu narave. Anina zgodba je dokaz, da za srečo ni potrebno veliko. Le zaupanje in prvi korak do življenja, po katerem hrepeniš.

P.P.S.: Več o Anini zgodbi izveš na njeni spletni strani in FB profilu.

 

O AVTORICI:

Maja Golob je mama dveh otrok, žena, uspešna podjetnica, svetovalka za marketing in odnose s strankami, poslovni coach, predavateljica ter avtorica knjižne uspešnice Ne čakaj na vikend, ki je osvojila že tisoče žensk. V njej odkrito, brez olepševanja,  spregovori o izzivih usklajevanja obveznosti v službi in doma, s katerimi se v sooča večina sodobnih žensk. Na lastnem primeru pokaže, da je z voljo in spremembami v načinu razmišljanja in življenja mogoče zaživeti bolj sproščeno in izpolnjeno življenje. Bralke spodbuja, da prisluhnejo sebi in se korak za korakom premaknejo proti življenju, po katerem hrepenijo.
Pravkar je izšla tudi njena nova knjiga Ne čakaj na stranke, namenjena podjetnikom, managerjem, vodjem in vsem, ki jim je mar, kakšno sled puščajo za seboj. Uspešna novodobna podjetja namreč gradijo uspeh na srčnih odnosih in odgovornem ravnanju: mar jim je za svoje zaposlene, stranke in skupnost in okolje, v katerem poslujejo.

«
»