14 Okt, 2016

Spoznaj svoj uresničevalec sanj

14 Okt, 2016

Ljudje pogosto v zunanjih dejavnikih iščemo krivca za svoj neuspeh, nesrečo, s tem pa na druge prelagamo tudi odgovornost za svojo srečo in uspehe. Dobra novica je, da imamo uresničevalec sanj ves čas v svojih rokah: sami smo kreatorji svojega življenja. 

 

Ko sem se prejšnji teden po nekajdnevni odsotnosti vrnila s poslovne konference, me je na mizi pričakalo zanimivo darilo: puhasta kreacija iz vijoličnih, belih in rdečih žičk, ozaljšana z rumenimi peresci. Že na prvi pogled je bilo videti, da je ustvarjalka vanjo vložila zelo veliko domiselnosti in truda. Le da pojma nisem imela, kaj naj bi to bilo, mojstrica pa je ob tisti uri že mirno spala.

Zjutraj me je prebudil  je neprijeten občutek polnega nosu. Ko sem previdno odprla oči, sem ugotovila, da je en kos puhaste mojstrovine, ki sem jo zvečer občudovala na mizi, v mojem nosu, drugi del pa čvrsto v rokah mojstrovalke, ki se je ob tem navihano smehljala in kričala: »Dobro jutro, mama. Si videla, kaj sem naredila zate?«

Seveda se ob tako čudovitem darilu kljub nespodobno zgodnji uri ne spodobi rohneti. Prijazno sem se zahvalila, pohvalila idejo, njeno domiselnost in previdno vprašala, kaj ta puhasta stvaritev sploh predstavlja.

»To je tvoj uresničevalec sanj. Ko si nekaj močno želiš, samo zamahneš z njim in ti pomaga uresničiti sanje,« je samozavestno predala sporočilo in z njim še naprej zadovoljno mahala po zraku.

Molče jo občudujem. Otroci res ne komplicirajo. Pri igri v roke vzamejo to, kar imajo, kombinirajo brez omejitev, svojo domišljijo uporabljajo brez meja … Iz vsega, kar jim pride pod roke, znajo ustvariti nekaj, kar ima smisel, namen, vrednost, sporočilo.

Uresničevalec sanj

In mi, odrasli? Nekje na poti odraščanja smo začeli komplicirati in se omejevati. Saj poznate tisto: »Ja, saj bi, ampak …« Iskati začnemo izgovore, omejitve, vedno nekaj manjka, da bi stopili na svojo pot, ustvarili to, kar smo si zamislili, dosegli svoj cilj.

Luna se mi kar naenkrat zdi kot mali modrec, skrit v telesu sedemletne punčke, ki mi daje jasno sporočilo:  vsak je sam kreator svojega življenja. Vsak je sam svoj uresničevalec sanj.

 

Ne iščimo krivcev v drugih

Čarobno palčko, ki nam lahko pomaga uresničiti naše želje, naše sanje, imamo v svojih rokah. Pa jo tako pogosto iščemo zunaj sebe, pri drugih in s tem nanje prelagamo odgovornost za svojo srečo, uspehe, pasivnost, neuspehe.

Morda včasih potrebujemo le spodbudo v obliki besede, objem, obisk določene osebe, mentorja, ki nam lahko pomaga narediti korak naprej, tečaj veščine, ki si jo želimo … Še vedno namreč zmoremo vse to, kar smo zmogli kot sedemletniki.

Izziv zate:  O čem sanjaš ti? Kaj si želiš od življenja? Kateri cilj želiš doseči? Kaj te ovira na poti do cilja?

Ne išči izgovorov. Ne čakaj na druge. Naredi načrt in začni delati majhne korake proti cilju.

Pri tem ti bo v pomoč 17 korakov z vajami in izzivi ZATE, ki jih najdeš v knjigi Ne čakaj na vikend. Pomagali ti bodo:

  • osredotočiti tvoj čas, talente in energijo,
  • doseči boljše ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem,
  • najti čas ZASE ter zaživeti bolj polno, srečnejše življenje.

 

«
»