21 Mar, 2020

Delo od doma – 5 nasvetov

21 Mar, 2020

V našem podjetju delo na daljavo izvajamo že vrsto let s sodelavci, razpršenimi po vsej Sloveniji. Z vami delim 5 praktičnih nasvetov za delo od doma, ki vam lahko pridejo prav.

 

Živimo v precej negotovih časih, ki so naša življenja čez noč postavili na glavo. Preproste stvari, ki so se nam še pred kratkim zdele samoumevne, npr. kofetkanje s prijatelji, sprehod po mestu, obisk igrišča, gledališča ali muzeja, so kar naenkrat postale nedosegljive.

Kako se vi soočate s trenutnimi razmerami?  Tudi vi delate od doma, zraven pa poučujete otroke, vodite gospodinjstvo in skrbite za vzdušje doma?

Vem, vse skupaj lahko postane precej stresno, če prej ne poskrbite za nekaj osnovnih stvari. Z vami delim 5 praktičnih nasvetov za delo od doma, ki vam lahko pridejo prav.

 

  1. Izberite primeren prostor.

Za delo od doma si izberite prostor, kjer vas ne bo nihče motil, da se boste lahko v miru in osredotočeno posvetili svojim obveznostim. Poskrbite, da imate pri sebi vse pripomočke in drugo, kar potrebujete za to, da boste lahko dobro opravili svoje delo. Ne pozabite na skodelico kave in stekleničko vode – saj veste, dobro počutje je na prvem mestu.

 

  1. Dogovorite se, katere kanale boste uporabljali za komunikacijo.

S sodelavci in strankami se dogovorite, katere kanale boste uporabljali. E-pošta je klasika. Za spletne sestanke je vsaj meni najljubši Zoom. Spletne platforme za sodelovanje, kot so Microsoft Teams, Slack, Google+ in druge, pripomorejo k tekoči komunikaciji med člani ekipe. Pazite le na to, da informacije o eni zadevi / temi / projektu ostanejo na enem mestu, ne pa razpršene med različnimi kanali in napravami.

 

  1. Oblikujte pravila igre.

S sodelavci se dogovorite, kdaj boste komunicirali, kdo s kom in o čem. Določite čas, ko niste na voljo za druge, da se lahko nemoteno posvetite svojemu delu. Pomaga tudi, da med delom telefonsko zvonjenje zamenjate za vibriranje.

Izklopite obvestila na telefonu in drugih napravah – pogosto piskanje in povečana količina sporočil povečujeta raven stresa, zmanjšata osredotočenost in znižujeta produktivnost.

Ja, vem, izziv bodo otroci – tudi moja sta doma, a če se vnaprej dogovorite glede aktivnosti in obveznosti, kdaj jim boste na voljo za vprašanja, boste na koncu vsi zadovoljni.

 

  1. Določite prioritete.

Uspešni smo, ko gremo v isti smeri proti skupnemu cilju, zato z ostalimi člani ekipe jasno določite prioritete, ključne etapne cilje in roke za njihovo izpolnitev. Tako si boste delo lažje organizirali. Tehnologija vas lahko pri tem podpre, vendar ne more namesto vas odločati, kaj je bolj in kaj manj pomembno. Sodelavcem pustite dovolj prostora in časa, da svoje delo v miru opravijo.

 

  1. Postavite meje.

Čeprav delate od doma, to ne pomeni, da morate biti na razpolago 24 ur na dan. Tehnologija lahko hitro zabriše meje med delom in zasebnim življenje, zato si jih moramo postaviti sami.

Vzemite si čas za odmore in kavico. Priporočam 5 minut odmora za vsakih 90 minut dela – pretegnite se, stopite na svež zrak ali si pripravite okrepčilen napitek.

Tudi kosilo bo treba pripraviti – so otroci dovolj veliki, da lahko prevzamejo to opravilo namesto vas? Verjemite, če zna vaš otrok uporabljati mobilni telefon, lahko brez težav poprime tudi za metlo, pomije posodo, obesi perilo ali pripravi enostaven obrok.

 

Želim vam, da trenutne razmere okrepijo odnose v vaši ekipi in družini. Za ohranitev in krepitev ekipnega duha so pomembni iskrenost, odkrita komunikacija in zaupanje. Čeprav smo omejeni v določenih aktivnosti, pa se še vedno lahko pogovarjamo, beremo knjige, poslušamo glasbo, pojemo, imamo radi in držimo pesti, da bo vse skupaj hitro minilo.

Ostanite doma, predvsem pa ostanite zdravi! Srečno!

 

Maja

 

P.S.:  Izkoristite čas, ki ga imate na voljo, za pridobivanje novega znanja. Če ste podjetnica ali podjetnik, vodja, se ukvarjate z marketingom ali prodajo,  vam v znak podjetniške solidarnosti podarjam mojo novo knjigo Ne čakaj na stranke – v e-obliki si jo lahko brezplačno naložite TUKAJ.  Naj vam prinese navdih in nove ideje za osvežitev posla in odnosov s strankami po krizi.  

 

 

O AVTORICI:

Maja Golob je mama in žena, podjetnica, svetovalka za marketing in odnose s strankami, poslovna coachinja, predavateljica ter avtorica knjižne uspešnice Ne čakaj na vikend, ki je osvojila tisoče žensk. V njej odkrito  spregovori o izzivih usklajevanja obveznosti v službi in doma, s katerimi se sooča večina žensk. Bralke spodbuja, da prisluhnejo sebi in jih korak za korakom vodi proti življenju, po katerem hrepenijo.
Njena druga knjiga Ne čakaj na stranke namenjena podjetnikom, managerjem, vodjem in vsem, ki jim je mar, kakšno sled puščajo za seboj in kakšne odnose gradijo s strankami, zaposlenimi in skupnostjo.

«